Grondverzetmachines worden vaak ingezet om lasten te hijsen. Deze toolbox geeft aan onder welke voorwaarden er met grondverzetmachines mag worden gehesen.
Er worden twee soorten hijswerk onderscheiden:
Categorie 1:
hijswerk dat direct verband houdt met de eigenlijke functie van de machine, bijvoorbeeld na graven leidingen leggen of ondersteuningsschotten plaatsen;
Categorie 2:
hijswerk waarbij de machine wordt ingezet als mobiele hijskraan.
Dus als je de hele dag prefab elementen aan het plaatsen bent dan kun je dat zien als echt hijswerk en word je machine ingezet als mobiele hijskraan.
Plaats je een leiding in een sleuf die je net hebt gegraven wordt dat niet gezien als hijswerk.
Indien het hijswerk is waarbij de grondverzetmachine wordt ingezet als mobiele hijskraan zijn er diverse zaken waar we rekening mee moeten houden.
Indien je gaat hijsen met een grondverzetmachine zonder aan bepaalde voorwaarden te hebben voldaan kan dat extra risico's met zich meebrengen. De kraan zou kunnen kantelen en daarnaast zijn de aansprakelijkheden anders doordat we niet voldoen aan de gestelde wet- en regelgeving.
Categorie 1, voornamelijk graafwerk waarnaast ook lasten worden verplaatst
De eisen zijn dan in grote lijnen:
Categorie 2, inzet als mobiele hijskraan
Naast het vaststellen of je aan het hijsen bent is het natuurlijk van belang dat je alle kennis van ketting- en banden werk hebt. Zijn je kettingen en banden gekeurd? Ben je goed op de hoogte van de gewichten waarvoor de hijsmiddelen geschikt zijn.
Checklist voor hijswerk zoveel categorie 1 en categorie 2
Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Wil je aanvullende informatie, benader gerust de KAM afdeling.
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.