Werken langs, op of boven het water is risicovol. Een val in het water kan leiden tot een levensbedreigende situatie. Als er geen maatregelen zijn genomen om de drenkeling snel uit het water te krijgen kan de situatie snel uit de hand lopen. Een maatregel is het dragen van een reddingsvest.
Een reddingsvest is gemaakt om te redden.
Dat betekent dat een reddingsvest ervoor zorgt dat je:
Risico van het werken op en langs het water:
Het op de juiste manier dragen van een geschikt reddingsvest kan dit helpen voorkomen. Door het dragen van een reddingsvest, kun je blijven ademen en kun je sneller uit het water worden gehaald.
Onjuist opslaan of onvoldoende onderhoud kan tot gevolg hebben dat een automatisch reddingsvest opgeblazen wordt wanneer dat niet de bedoeling is. Dit kan leiden tot schade of letsel.
Draag een reddingsvest tijdens het werken op, en langs het water en daar waar het verplicht is.
Zorg dat je weet hoe het reddingsvest gedragen moet worden (lees de gebruiksaanwijzing).
In onderstaande de reddingsvesten welke bedoeld zijn voor verschillende werkzaamheden op en langs het water:
Reddingsvesten zijn er in verschillende soorten en maten. Voor ons werk is het belangrijk een reddingsvest te hebben met een drijfvermogen van minimaal 275N.
Het drijfvermogen van het reddingsvest hangt niet zozeer af van je lichaamsgewicht, maar vooral van de kleding die je draagt. Als er bijvoorbeeld lucht in je kleding kan worden opgesloten (bv regenkleding) is er meer kracht nodig om degene die te water is geraakt op zijn rug te draaien.
De reddingsvesten worden (zijn) voorzien van een kruisband.
In sommige situaties bij het werken op of langs het water kan het dragen van een reddingsvest risico's met zich meebrengen:
Praktijkvoorbeeld 1
Een machinist in een graafmachine staat langs het water te graven. De medewerker draagt een reddingsvest in het geval de machine te water zou raken. Er was hier gekozen voor een automatisch reddingsvest. In deze situatie zou de machinist die in de cabine zit, niet meer uit de graafmachine kunnen. Het reddingsvest vult zich met lucht en drukt hem naar de bovenste hoek in de cabine naar boven. Hij is niet meer in staat zichzelf naar beneden te trekken. In dit voorbeeld zal de machinist onherroepelijk verdrinken.
Praktijkvoorbeeld 2
Een man werkt op een peilbootje. De man moet een reddingsvest aan, hij werkt immers op het water en de kans bestaat dat hij in het water valt. De man moet ook regelmatig benedendeks werken. Het bootje is niet erg stabiel en de kans dat deze om zou gaan is dan ook niet ondenkbaar. De man draagt een automatisch opblaasbaar vest. In de praktijk betekent dit, wanneer de boot omgaat, dat het vest zichzelf opblaast door het binnenstromend water. Hij stijgt naar het hoogst gelegen deel en kan waarschijnlijk niet meer naar de uitgang. De man verdrinkt onherroepelijk.
Reddingsvesten zijn bij KAM te bestellen. KAM regelt de keuringen van de reddingsvesten.
Is jouw reddingvest nog gekeurd?
Check de datum aan het label onderaan het reddingsvest, zie foto:
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.