Veiligheid
 >  Waarom een kruisband zo belangrijk is
Introductie

De kruisband van een reddingsvest is voor niemand het meest favoriete onderdeel. Maar belangrijk is het wel. Het voorkomt dat een reddingsvest over je hoofd uit kan schieten, maar een nog veel belangrijker doel is dat het de waterpositie verbeterd. Binnen MvO zijn we alle reddingsvesten aan het uitrusten met kruisbanden.

Het doel van een reddingsvest is dat het je op de rug draait met het hoofd boven water. Door een kruisband is je positionering echt goed op je rug, terwijl je zonder kruisband veel meer rechtstandig in het water ligt. Door de rechtstandige positie loop je het risico dat er alsnog water in je mond komt (denk aan golfslag of stuivend water bij slecht weer.) Verdrinking licht hierdoor alsnog op de loer. Een kruisband moet wel vastzitten maar hoeft niet zo strak dat het dragen oncomfortabel wordt. Zie hieronder ook 2 afbeeldingen ter verduidelijking van de werking van de kruisband.

Maatregelen > Wat moet je doen?

Kruisbanden lopen tussen je benen door. Om hun werk goed te doen moeten kruisbanden zo kort mogelijk worden gehouden. Maar natuurlijk wel op een lengte die comfortabel bewegen mogelijk blijft maken. Mocht je in het water vallen en je kruisband zit te los dan kan je reddingsvest omhoog gaan schuiven.  

Discussie > Bespreek het met je collega’s!
Tips > Voor meer informatie

Instructiefilmpje SECUMAR: het aanbrengen van een kruisband

https://www.youtube.com/watch?v=Y3ikz3cOayc


Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.